Svenska länkkataloger

Svenska länkkataloger

Ett enkelt och bra sätt att få länkar till sin hemsida har under flera år varit att skicka den till en del viktiga svenska länkkataloger. Länkkataloger kan vara funktionella, både för sidor som vill bli högt rankade av Google och av internetanvändare som letar efter bra hemsidor inom ett visst ämnesområde. Detta har alla SEO-experter tagit fasta på och i princip alla SEO-företag i Sverige äger, eller sköter, åtminstone en extern hemsida som används för att länka till sina klienter. Det finns också ett antal andra svenska länkkataloger där du kan visa upp din hemsida för att bli synbar i Google.

Svenska länkkataloger mest till för sökmotorerna

Googles sökalgoritm är dock i ständig förändring och strävar kontinuerligt mot att de sidor som topprankas ska vara sidor som helt enkelt är populära på ett organiskt sätt, utan för mycket teknisk manipulation för att ge länkkraft. Katalogernas uppgift är i princip bara att skapa länkar som Google ska fånga upp. Det är idag deras enda funktion och saker som enbart görs för sökmotorernas ögon brukar förr eller senare ignoreras av dem. Att göra bra hemsidor med vettig struktur och bra sidor med mycket information om ämnet har hittills aldrig setts som negativt av sökmotorerna. Det finns ett antal svenska länkkataloger som fortfarande är i bruk.

Några exempel är 1000länkar.com, svenskasajter.com, svenskalänkar.com samt infoo.se. Om man länkar tillbaka till sajten ifråga brukar man gynnas genom att få större synlighet än sina konkurrenter. Ett balanserat tips är att inte skicka in din sida till för många länkkataloger och endast i samband med annat länkbygge av högre kvalitet. Google har sedan 2007-2008 varit relativt fientligt inställda till den här typen av länkar. De nämnda sajterna är allmänna svenska länkkataloger med många sorters olika kategorier. Man kan också leta upp betydligt mer nischade kataloger om man har en sida som hör hemma i en viss kategori eller nisch.

Viktigt att följa reglerna

Svenska länkkataloger är ett sätt att synas

När man skickar in sin sida till en länkkatalog är det ett bra tips att följa katalogernas respektive regler. Om möjligt bör man också variera beskrivning och rubrik för de olika ställena man skickar till. Det är också bra att bara skicka till de viktigaste katalogerna och att undvika oseriösa kataloger och de som saknar en redaktionell kontroll av kvalitet. Dessa har inte bara dålig effekt i Google, utan kan vara direkt negativa. Om man använder sitt sunda förnuft kan svenska länkkataloger fortfarande vara ett bra sätt att göra sig synlig i Google, även om den här sortens sökmotoroptimering tveklöst är på väg bort.

En tendens är också att flera av de länkkataloger som ägs av SEO-företag och bara är byggda för sökmotoroptimering slutat användas. Anledningen är den ökade konkurrensen inom SEO-branschen. En länklista som nästan bara innehåller ett sådant företags kan stjälas av konkurrenter som letar efter nya kunder att marknadsföra sig gentemot. Detta är över huvud taget ett stort problem på webben, att information och framgångsrika koncept lätt kan kopieras och stjälas. Svenska länkkataloger används därför på ett annat sätt än tidigare.

Viktigt med länkkraft

För att hamna högt upp i Googles sökningar är det alltså bra att ha länkar till sin sida. Att ansluta sig till svenska länkkataloger kan vara effektivt om det görs på rätt sätt. Det bästa är om man har naturliga länkar, alltså att någon person frivilligt länkar till din sida för att du har relevant och bra innehåll. Men inom många branscher, såsom till exempel sms-lån och casino, är det inte så lätt att få naturliga länkar till sin sida. Länkbyggande av mer artificiell sort kommer nog därför alltid att finnas i någon utsträckning och svenska länkkataloger är här någon slags gråzon. SEO-experter är också snabba på att hitta nya metoder varje gång Google kommer med uppdateringar.