Det är inte enkelt att driva ett företag, men att starta upp och komma igång är faktiskt relativt lätt jämfört med vad många tror.
Vi kommer nu att gå igenom steg för steg hur du gör för att komma igång. Det behöver inte vara mycket svårare än vad vi beskriver nedan. Självklart kan man alltid göra saker mer avancerade, men det betyder inte alltid att det blir bättre. Så, försök hålla processen enkel så ska det gå bra ska du se.
Nu sätter vi igång!
Steg för steg – så startar du ditt egna företag
Här kommer vår lista med 5 steg på hur du kommer igång med ditt egna företag.
Nr 1 – Affärsplan & idé
Detta är hela grunden till ditt företag, så se till att du har en solid affärsplan och idé.
Vissa vet precis vad de vill göra i sitt företag, medan andra behöver fundera lite mer. Men oavsett vilken av dessa grupper du tillhör så behöver du förstå att det handlar om att hitta en idé där andra ser nyttan i din produkt eller tjänst till den grad att de är villiga att betala för den.
Ett par punkter du kan fundera på:
- Vilka är min målgrupp och deras behov?
- Hur ser marknadens och förutsättningarna ut?
- Vilken nytta kommer kunden ha av min produkt/tjänst?
- Varför ska de köpa min produkt/tjänst?
- Vad gör mig annorlunda jämfört med konkurrenterna?
Vi rekommenderar att du försöker formulera din affärsplan så att alla kan förstå den. Planen ska beskriva vad, hur och varför du ska starta företaget och dess verksamhet. Håll affärsplanen så simpel som möjligt till en början – det går alltid att utveckla den med tiden.
Nr 2 – Företagsform & företagsnamn
Det finns ett par olika företagsformer du kan välja mellan.
- Enskild firma
- Aktiebolag
- Handelsbolag
- Kommanditbolag
Många börjar med enskild firma för att sedan övergå till ett aktiebolag när de har fått bra snurr på verksamheten.
När det gäller företagets namn kan du fråga familj och vänner vad de tycker om det. Du bör också tänka på att namnet ska fungera bra på nätet (är domänen ledig?), samt ta fram någon form av logotyp som hjälper kunder och andra intressenter att identifiera företaget (det bygger varumärke).
Nr 3 – Finansiering & budget
Det är inte gratis att starta företag, och lite beroende på vilken typ av verksamhet du har tänkt bedriva så kan det behövas en del finansiering för att förverkliga din affärsplan.
Vi rekommenderar att du sammanställer vilka förväntade intäkter och kostnader du tror att företaget kommer ha under det första året för att få en ungefärlig uppfattning om hur mycket finansiering som krävs. Se till att du håller hårt i varje krona och är kostnadsmedveten.
I starten kan det förekomma mycket kostnader i form av investeringar som krävs för verksamheten. Det kan t.ex. vara varulager eller maskiner. Behöver du hyra en lokal är även detta en kostnad du måste ta hänsyn till.
Behöver du finansiering för att bedriva verksamheten kan du kolla med banken, Almi, och andra som erbjuder olika typer av bidrag och lån till företagare. Presentera din affärsplan och se till att du förbereder dig noga inför varje möte så att du kan förhandla om dina villkor.
Nr 4 – Företagets digitala närvaro
Vi lever numera i den tid då det är viktigt att synas på nätet, och därför är detta något du bör satsa på direkt från början.
Se till att du har en snygg och enkel hemsida som kunder och leverantörer kan besöka för att få mer information om dig och företaget. Ha relevant information kring vad du erbjuder samt hur de kan komma i kontakt med dig. Exakt vad som ska finnas med på hemsidan kan variera mellan olika företag och beroende på vad du har för verksamhet.
Hemsidan behöver inte vara avancerad, utan det är snarare bättre att den är enkel och stilren för att ge ett så bra intryck som möjligt. När du har fått upp en hemsida är det viktigt att du håller den uppdaterad så att du ger ett bra intryck. Det kan även vara bra att synas på t.ex. Facebook, Twitter, och Instagram.
Nr 5 – Kör igång
Nu är det bara att köra igång på riktigt och börja sälja in din produkt eller tjänst!
Vi önskar dig stort lycka till på din resa som företagare.