Är det värt att installera solceller?

Solceller är en populär möjlighet för människor att producera sin egen el och minska sin miljöpåverkan – samtidigt som det också kan bidra till att man sänker sin elkostnad avsevärt.

Men är det verkligen värt pengarna att investera i solceller? Det är en fråga som många husägare ställer sig när de funderar på att installera solceller på sin bostad.

I den här artikeln kommer vi att titta på fördelar och nackdelar med solceller, samt vad man bör tänka på när man väger om det är värt att investera i dem.

Vad kostar en solcellsanläggning?

För att vi ska kunna börja resonera kring om solceller är en bra investering eller inte, måste vi först titta på kostnaderna. För en vanlig solcellsanläggning på 10 kW kostar det normalt cirka 15 600 kronor per installerad kW, vilket blir 156 000 kronor för hela systemet, inklusive installation.

Detta är för de flesta såklart en betydande summa pengar vilket gör det extra viktigt att överväga om de förväntade fördelarna uppväger kostnaderna.

Vilka är fördelarna med solceller?

Den största fördelen med att installera ett solcellssystem är att du producerar din egen el och minskar ditt beroende (och dina kostnader) av elnätet. Detta kan leda till betydande besparingar på dina elräkningar med tiden, eftersom du inte längre behöver betala lika stora kostnader för el från ditt elbolag.

Dessutom bidrar solceller till att minska ditt miljöavtryck eftersom solenergi är en förnybar resurs som inte ger upphov till några föroreningar när den används i hemmet. Slutligen kan du också sälja det överskott av el som din anläggning producerar, vilket kan leda till ytterligare intäkter under solcellernas livstid.

Hur lång tid tar det för en solcellsanläggning att kvitta sin kostnad?

Hur lång tid det tar för ett solcellssystem att få tillbaka sina kostnader varierar beroende på faktorer som systemets storlek och hur mycket solljus som finns tillgängligt i ditt område. Ett typiskt solcellssystem bör dock kunna täcka kostnaderna inom ett snitt på mellan 10-15 år.

Vad just din återbetalningstid landar på beror dock som sagt på flera olika faktorer. Men som tur är kan oftast det företag som hjälper dig med installationen av dina solceller hjälpa dig att räkna ut detta.

Se till att taket håller för solceller

För att ett solcellssystem ska kunna bli lönsamt är det viktigt att ditt taket som det installeras på inte är skadat och kommer hålla under hela solcellsanläggningens livstid. Om taket behöver bytas ut under solcellssystem livslängd kommer detta medföra en stor extra kostnad.

Därför kan det vara en klok idé att kontakta en takläggare för att kontrollera takets skick innan du installerar ett solcellssystem, och låt dem kanske även utföra nödvändiga reparationer först. Här kan du exempelvis kontakta takläggare Tyresö för att få hjälp om du bor i det området.

Dessutom är det viktigt att se till att ditt tak får tillräckligt med solljus under dagen. Om du ditt tak ligger i skugga under större delen av dagen, är ett solcellssystem betydligt mindre lönsamt, så det är viktigt att kontrollera att ditt tak har rätt förutsättningar innan du investerar i ett solcellssystem.