Är lumpen obligatorisk?

Lumpen är nu tillbaka i Sverige efter att har varit borta ett längre tag. I skrivande stund, år 2019, kommer mellan 35 000 – 40 000 olika personer kallas in till värnplikt och genomgå den grundläggande utbildningen (GMU).

Men är lumpen obligatorisk?

Både ja och nej.

Är det så att du blir inkallad att göra lumpen är du tvungen att göra den. Och om du vägrar kan du dömas till böter eller fängelse (upp till fyra år). Ett exempel på när detta hände var 2006, då dömdes hela 32 män till fängelse för att ha vägrat att genomgå lumpen.

Intresse från unga män och kvinnor har dock varit så stort att det inte finns tillräckligt många platser för att göra värnplikten obligatorisk för alla. Man kan därför, i princip, välja att avstå om man inte har lust att göra lumpen. Men skulle läget förändras och platserna utökas så kan man bli tvungen att göra lumpen även fast man inte vill.

Hur går det till?

När du ska göra lumpen måste du först mönstra dig. Själva mönstringen består av olika tester, undersökningar, bedömningar och intervjuer. Mönstringen är som ett sorts sätt för att se om du är lämplig att göra lumpen. Vanligtvis blir alla som är friska och inte har några skador eller andra nedsättningar antagna till att göra lumpen.

När du blivit antagen börjar lumpen på riktigt. Du kommer nu efter en granskning bli kallad till den riktigt utbildningen som kan vara på ett flera antal ställen i landet. Var du blir placerad är helt slumpmässigt. Utbildning är mellan nio och elva månader lång.

Kategorier Allmänt