Hur byter man däck?

Det händer ofta att man skjuter upp däckbytet, och i många fall beror det på att det inte är något man vill lägga pengar på. Vi ska därför försöka guida dig igenom hur man själv kan byta däck på sin bil, och därmed spara en hel del pengar.

Vår förhoppning är att du efter att ha läst den här artikeln ska ha stenkoll på hur man byter däck på ett enkelt och smidigt sätt. 

Handbroms och säkerhet

Till att börja med så är det viktigt att säkra upp så bilen står stilla och på en plan och stabil yta. Plocka sedan fram din domkraft som du behöver för att kunna lyfta upp bilen.

Lossa hjulbultar

När bilen ännu står på marken så ska du börja skruva loss hjulbultarna ett halvt varv. Vi rekommenderar dig att använda dig av en hylsa med dragkraft om möjligt (annars fungerar ett fälgkors också).

Hissa upp bilen

Använd nu domkraften för att hissa upp bilen. Vid varje hjul finns en punkt som är avsedd för domkraften.

Pallbock

När bilen är upphissad ska du nu skjuta in en stadig pallbock under bilen. Detta är en säkerhetsåtgärd ifall domkraften skulle ge vika så bilen inte plötligt rasar ner.

Lossa hjulen

Skruva nu av hjulbultarna helt, och försök att inte lägga bultarna direkt på marken för att slippa smuts i gängorna. När bultarna är av kan du plocka av hjulen.

Skruva fast de andra hjulen

Sätt sedan på däcken du ville byta till och skruva fast bultarna hårt. Tänk på att skruva på bultarna korsvis.

Sänk ner bilen och kolla däcktryck

Sänk nu ner bilen igen och kolla vilket däcktryck som däcken har. Rätt däcktryck gör bilen säkrare och mer bränslesnål.

Videoinstruktion

Vill du ha en videoinstruktion på hur man gör kan vi rekommendera att du kollar in videon nedanför.

Kategorier Fordon