Hur byter man olja på bilen?

Bilens olja är väldigt viktig för bilen, och man kan faktiskt jämföra oljan med blodet och dess betydelse för människan.

Det är viktigt att du med jämna mellanrum byter ut oljan du har i bilen. Ska du göra detta själv är det bra om du har koll på hur man gör – för om man gör fel kan det nämligen leda till att man förstör bilens motor.

Vi kommer nu att stegvis gå igenom hur man byter oljan på bilen. Vår förhoppning är att du efter detta ska ha lärt dig hur man byter oljan på ett korrekt och enkelt sätt.

Steg för steg – så gör du

  1. Höj bilen från marken
  2. Slå på motorn och låt oljan värmas upp. Låt bilen stå på tomgång i ca tre minuter.
  3. Ta sedan fram verktygen som du behöver: ny olja, en behållare för den gamla oljan, en gammal tidning, skiftnyckel och en ficklampa.
  4. Stäng nu av motorn och ta av oljelocket. Om du inte vet var oljelocket sitter så kan du kolla upp det i bilen bruksanvisning.
  5. Under bilen kommer du finna oljetråget. Detta är en platt metallskål nära botten av motorn. Det kommer finnas en bult eller plugg på undersidan av oljetråget. Lägg behållaren och tidningarna under denna så du kan fånga upp den gamla oljan.
  6. Ta bort pluggen från oljetråget och låt oljan rinna ner i behållaren. Vänta nu på att oljan ska rinna ut ur bilen. Detta kan ta flera minuter. När allt har runnit ut så kan du sätta tillbaka pluggen.
  7. I bilens manual står det hur mycket olja du ska fylla på med. När du kollat upp detta fyller du på den ny oljan genom oljelocket.
  8. Mät sedan med mätstickan för att kolla att oljenivån är korrekt enligt det som står i bilens manual. Skruva sedan tillbaka locket och starta sedan motorn för att se att allt är som det ska.

Videoinstruktion

Vill du ha en videoinstruktion på hur man gör kan du kolla in videon här nedanför.

Kategorier Fordon