Hur fungerar en spelbörs?

En spelbörs (betting exchange) gör det möjligt att betta mot andra spelare, till skillnad från traditionell betting där man spelar mot ett spelbolag. Det är kort sagt en form av marknadsplats där spelare kan spela mot varandra.

Den här speltypen har de senaste åren blivit en allt mer populär och etablerad spelform, och börjar nu locka fler och fler spelare ifrån den traditionella bettingen. Faktum är att detta har påverkat den traditionella bettingen till viss del och lett till att många spelbolag numera erbjuder liveodds och cash out-funktionen.

En vanlig fråga som många spelintresserade ställer sig är ”hur funkar Betfair Exchange egentligen?”, och svaret är kort sagt att det fungerar som vilken spelbörs som helst. Betfair var den första spelbörsen och är den i särklass största aktören inom detta område idag, och dessutom den enda spelbörsen med svensk spellicens.

Spelbörserna tar ut en liten avgift (kallad kommission) för att agera mellanhand mellan de olika spelarna som bokar och backar spelen. Komissionens storlek varierar mellan olika spelbolag och hur mycket man spelar för, men vanligtvis är den omkring 1-5% av vinsten. Se därför till att läsa på innan du bettar så att du vet vad som gäller.

Vad betyder boka och backa?

Detta är två begrepp som ofta nämns i samband med att man pratar om spelbörsen, men det kan vara svårt att skilja dem åt – därför ska vi nu på ett enkelt sätt försöka förklara vad de innebär.

Vi kan inleda med att säga att hos Betfair är den blå rutan ”backa”, och den rosa rutan är ”boka”. På engelska heter dessa ”back” respektive ”lay”.

Boka innebär att du spelar på att något INTE ska inträffa. Om du t.ex. bokar ett lag i en fotbollsmatch betyder det att du vinner pengar om det laget INTE vinner matchen (oavgjort eller förlust). I detta fall agerar du som spelbolag och erbjuder någon annan möjligheten att spela på ditt odds.

Backa innebär att du spelar på att något ska inträffa, och är detsamma som ”vanlig” betting. I praktiken betyder det att du spelar till ett odds som någon annan spelare på spelbörsen har bokat. Du agerar precis som vanligt i form av spelare, medan den andra som bokat är bookmaker.

Fördelar och nackdelar med spelbörs

Det finns både fördelar och nackdelar med spelbörs, och innan man sätter igång att spela där kan det vara en bra idé att ha koll på vad som gäller.

Fördelar

Fördelarna med att spela på en spelbörs är flera. Du kan t.ex. hitta väldigt bra odds jämfört med att spela på traditionell betting där du spelar mot spelbolaget.

Det finns dessutom ingen risk för att du ska bli limiterad (vanligt problem för de framgångsrika spelarna som spelar hos de vanliga spelbolagen) och du kan alltså spela för väldigt höga summor (och bli belönad för det i form av lägre avgifter). En annan fördel är att du själv kan agera bookmaker och därmed kan boka spel.

Nackdelar

Nackdelarna med en spelbörs är de som sagt tar ut en avgift på din vinst för att agera mellanhand. Detta gör att 1-5% av vinsten försvinner och i det långa loppet kan det bli stora summor pengar.

Det kan även vara svårt att matcha spel (hitta någon som tar motsatt position till dig, antingen boka eller backa) på de mindre marknaderna. Men detta problem är troligtvis något som kommer att minska med tiden i takt med att betting på spelbörser växer i popularitet och därmed även utbudet av spelare.