Hur går man tillväga för att måla en träfasad?

Precis som med allting annat här i världens så slits färgen på träfasaden ut med tiden. Du behöver därmed räkna med detta och faktum är att man i regel brukar behöva göra det var 10-15 år i snitt.

Med det sagt är det inte bara att sätta igång och måla när det blir dags för det. Du behöver först och främst köpa hem rätt färg och material för att genomföra jobbet. Självklart går det att anlita ett proffs som gör det åt dig, för att få hjälp med t.ex. fasadmålning / måla fasad Stockholm, men om du vill göra det själv går det också bra naturligtvis. Många föredrar dock att anlita någon som är duktig på området för att vara säker på att det blir bra gjort.

I dagens artikel kommer vi att gå igenom alla de olika steg som du bör följa när du ska måla om träfasaden. Nu kör vi!

1. Förberedelse av träfasaden

Innan du börjar måla måste du se till att träfasaden är redo för ett nytt lager färg. Detta innebär bland annat att du ska se till att den är ren och fri från smuts och mögel. För att göra detta kan du använda en specialiserad fasadrengörare för att tvätta bort all smuts på ytan.

Se till att bära skyddsglasögon och handskar när du tvättar fasaden, eftersom kemikalierna i rengöringsmedlet kan vara skadliga om de kommer i kontakt med huden. Om du har mögel på din träfasad kan det också vara nödvändigt att använda ytterligare medel mot mögel för att vara helt säker på att du får bort allt.

2. Välj kvalitetsfärg

Nu när träfasaden är ren och fin är det dags att välja en bra färg att börja måla med. Vi rekommenderar alltid att du väljer färg av hög kvalitet – detta eftersom den inte bara ser bättre ut, utan också för att den håller längre då.

Det kan vara frestande att köpa hem det billigare alternativet, men detta är inte rätt läge att vara inte ”dumsnål”. Kvaliteten på det färdiga jobbet beror på kvaliteten på färgen du köper, så det är värt att investera i god kvalitet. Kvalitetsfärg gör att det håller längre och det blir billigare i längden.

3. Skrapa bort den tidigare färgen

Innan du börjar måla om träfasaden som redan är målad är det viktigt att skrapa bort den befintliga färgen innan du applicerar den nya. På så sätt kan du se till att det nya färgskiktet fäster ordentligt och håller så länge som möjligt.

För att göra detta kan du använda en skrapa eller sandpapper för att ta bort den gamla färgen. När du gör detta bör du även kontrollera virket och se så att det ännu är av god kvalitet. Om det inte är det så kan du behöva byta ut dessa delar innan du målar. Även här rekommenderar vi att du gör ett ordentligt jobb för att inte dra på dig mer jobb och kostnader framöver istället.

4. Måla fasaden

Nu när du har gjort alla förberedelser är det dags att börja måla! Börja med att applicera en grundfärg på träfasaden. Detta hjälper till att skydda träet och ser till att färgen fäster ordentligt.

När detta är torrt applicerar du två lager av din valda färg i jämna drag, och ser till att varje täcker hela fasaden.