Hur gör man en uppercut?

Tränar du någon form av kampsort eller bara är intresserad av dessa sporter överlag så har du nog hört talas om slaget “uppercut”.

En uppercut är ett kraftfullt slag som används i många olika kampsporter, och innebär att du slår med handen nedifrån och uppåt. Slaget härstammar från Kung Fu och Thaiboxning och används flitigt inom dessa sporter.

Slaget är väldigt bra för att slå motståndaren medvetslös, men även som ett slag i slagkombinationer. Boxaren Mike Tyson var ökänd för sin förödande uppercut, som i princip kunde slå vem som helst medvetslös. Slaget är mest effektiv på nära håll, som ett offensivt kontringsslag.

Vi kommer nu att gå igenom stegvis hur du gör detta effektiva slag.

Steg 1 – Stå rätt

Du kan i princip stå hur du vill när du slår en uppercut, men ett tips är att stå med en fot framför den andra, så inte fötterna är bredvid varandra. Känn själv vilken fot du tycker känns mest naturlig att ha framför den andra.

Steg 2 – Luta kroppen

När du väl ska göra slaget måste du luta kroppen.

Om du gör en uppercut med vänsterhanden ska du luta dig åt vänster. Om du gör en uppercut med högerhanden ska du luta dig åt höger. Ett vanligt misstag när man gör detta slag är att man lutar sig bakåt, vilket man inte ska göra.

Steg 3 – Gör slaget

När du gör slaget ska du luta dig på samma sida som handen du slår med. Själva armen behöver inte sträckas ut hela vägen när du gör slaget. Behöver du sträcka på dig för att nå den eller det du ska slå på är du förmodligen för långt ifrån.

Håll armbågen neråt och handflatan riktad mot dig under själva slaget. Kom även ihåg att knyta näven. Om slaget utförts korrekt så kommer armen röra sig i en loopande rörelse.

Videoinstruktion

Vill du ha en videoinstruktion rekommenderar vi att du kollar in videoklippet här nedanför.

Kategorier Sport