Gröt är en väldigt smarrig och hälsosam maträtt som gör de flesta (väldigt) mätta.
Det går snabbt att tillaga och passar utmärkt som både frukost, mellanmål, och middag. Men det finns faktiskt ett par olika tillvägagångssätt och sorter när det gäller att laga gröt.
Vi kommer därför gå igenom hur man kan göra följande sorters gröt: havregrynsgröt, mannagrynsgröt och risgrynsgröt.
Havregrynsgröt
Det finns två olika sätt att laga havregrynsgröt på – antingen gör man det i mikro eller kastrull.
Havregrynsgröt i mikro
Ingredienser för 1 portion
- 1 dl havregryn
- 2 dl kallt vatten
- ½ krm salt
Blanda ingredienserna i skålen som du tänker äta gröten i. Kör ungefär 1 min, ta sedan ut och rör om och micra sen ½ min till.
Havregrynsgröt i kastrull
Ingredienser för 1 portion
- 1 dl havregryn
- 2 dl kallt vatten
- ½ krm salt
Blanda havregryn, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och låt koka på svag värme i ca 3 min under omrörning.
Mannagrynsgröt
Ingredienser för 1 portion
- 2 dl mjölk
- ½ krm salt
- 2 msk mannagryn
Häll upp mjölk och salt i en kastrull. Låt koka upp. Vispa ner mannagrynen. Sänk ner värmen till svag värme och låt gröten småputtra ca 4 minuter tills gröten är lagom tjock.
Risgrynsgröt
Ingredienser för 4 portioner
- 1 msk smör
- 1,5 dl grötris
- 3 dl vatten
- 0,5 tsk salt
- 7 dl mjölk
- 1-2 st kanelstänger
- Lägg smöret i en kastrull, sätt på plattan och låt smöret smälta.
- Häll i ris, vatten och salt och låt sedan det koka upp. Rör sedan om och lägg på ett lock och låt det koka i ca 10 minuter på en svag värme.
- Häll sedan ner mjölken och en eller flera bitar med hel kanel i kastrullen. Rör sedan om och låt bli varmt. Sedan ska du sänka värmen så det nästan inte kokar alls. Sätt sedan på locket och låt gröten välla i ca 40-60 minuter.
- Efter den dryga timmen ska din risgrynsgröt vara klar och redo att njutas av.