Hur investerar man i aktier?

De senaste åren har aktieinvesteringar ökat något enormt i popularitet. En anledning till det kan vara för att det numera är så pass enkelt och billigt att i princip vem som helst kan köpa aktier. Aldrig tidigare har privatpersoner haft så bra förutsättningar för att komma igång med ett bra långsiktigt sparande som nu.

En aktie är en ägarandel i ett företag enkelt förklarat. Den ger dig rätt att ta del av företagets vinst och utdelning, och förhoppningvis så stiger även värdet på företaget med tiden. Du kan tjäna pengar genom att aktiekursen går upp och genom att ta del av utdelningar. Historiskt har aktier gett en väldigt bra avkastning, trots många finanskriser och krascher på vägen.

Vilka aktier ska man välja?

Nybörjare bör generellt hålla sig till stora och stabila bolag som är noterade på Stockholmsbörsen (aktiemarknaden i Sverige). Detta eftersom de generellt sett har lite lägre risk än småbolag och för att de utgör en bra utgångspunkt där man kan börja analysera.

Man bör även tänka på att man bör sprida sina risker ordentligt genom att äga minst 10-15 bolag inom 5-6 olika branscher. Då minskar risken en hel del och du förbättrar dina förutsättningar för att lyckas med dina investeringar.

Kan man förlora pengar på aktier?

Ja, du kan förlora pengar på att investera i aktier.

Det finns alltid en viss risk när man investerar, oavsett vilken typ av investering. Vi vill verkligen uppmana dig till att vara ordentligt påläst om ett företag innan du köper dess aktie, så att du vet vad som påverkar priset och företagets förutsättningar att utvecklas bra i framtiden.

Du bör enbart investera pengar som du har råd att förlora och vara utan ett tag. Behöver du pengarna inom 2-3 år ska du inte investera dem i aktier eftersom risken är för hög på den tidshorisonten. Det är nämligen så att aktier har tenderat att ge bra avkastning på riktigt lång sikt, men på kortare sikt så kan priset på aktier svänga mycket upp och ner.

Hur blir man en bra investerare?

Det blir du genom att läsa på om olika företag, analysera och värdera aktier, följa med i nyhetsflödet, och ständigt försöka ta till dig ny kunskap.

Är det något ord eller begrepp som du inte förstår kan du enkelt googla för att få fram dess betydelse. Gör du det varje gång så kommer du med tiden att bygga upp en bred förståelse för de finansiella begreppen som förkommer när man investerar i aktier och andra typer av värdepapper.

Ju längre du håller på med aktier desto mer kommer du lära dig, så det är egentligen bara en tidsfråga innan du blir en duktig investerare. Är du beredd att lägga ner mycket tid och energi på att lära dig nya saker så har du bra chanser att tjäna en hel del pengar på att investera i aktier.

Kategorier Ekonomi