Hur kokar man ägg?

Ägg är ett av de mest nyttiga och näringsrika livsmedlen vi har här i världen. Utöver att ägget är proteinrikt så finns det väldigt mycket mer näring också.

Det finns väldigt många olika sätt att tillaga ägg på, och i den här artikeln ska vi gå igenom hur du gör för att koka ägg. Du kanske tänker att det inte är speciellt svårt, och så är det till viss del, men faktum är att det kan vara klurigt att få det precis så som man vill varje gång. 

Ett par saker som kan vara bra att tänka på när du ska koka ägg:

  • Vattnet ska precis täcka äggen
  • Äggen ska kockas i en kastrull utan lock
  • Stormkoka inte (äggen kan gå sönder och vattnet kokar bort)
  • Spola äggen i kallt vatten när de är klara (annars fortsätter “kokningen”)
  • Fler ägg kräver lite längre koktid
  • Om du förvarar äggen i kylen så låt dem gärna bli rumstempererade innan ett tag innan de läggs ner i kokande vatten (annars finns det risk att de spricker).

Metod 1 – koka med kallt vatten

Lägger du ner äggen direkt i det kalla vattnet innan det börjat koka så bör du följande koktiderna nedan. Tiden startas när vattnet börjar sjuda.

  • 2-3 min: löskokt ägg
  • 5-6 min: krämig gula
  • 8-9 min: hårdkokt ägg

Metod 2 – kokande vatten

Om du länger ner äggen i vattnet efter det har börjat koka, så ska du sätta igång tiden direkt när äggen läggs ner. Äggen ska koka följande länge beroende på det resultat du vill ha.

  • 4-5 min: löskokt ägg
  • 7-8 min: krämig gula
  • 9-10 min: hårdkokt ägg