Hur lagar man en punktering?

Det finns inget värre än att märka att ens cykel har fått punktering. Det spelar ingen roll om du ska till polaren eller om du ska till jobbet, det är helt enkelt irriterande som bara den.

I denna artikel idag ska vi stegvis gå igenom hur man lagar en punktering på ett cykeldäck, så när du nästa gång får punktering har den kunskapen du behöver för att kunna laga punkteringen själv.

Steg 1

Börja med att ta loss det hjul som punkteringen är på. Skruva sedan bort ventilen och ventilringen. För att få av däcket behöver du använda en däckavtagare. Ett tips är att inte använda sig av vassa föremål som skruvmejslar då det kan orsaka ytterligare skada.

Steg 2

Ta sedan ur slangen från däcket och pumpa upp den så det blir lättare att hitta hålet.

Oftast räcker det bara att pumpa upp slangen med luft, men om du inte skulle hitta hålet, så kan du doppa slangen i ett vattenbad så kommer det bubbla upp luft från hålet. Markera sedan upp var hålet sitter med en bläckpenna.

Steg 3

Sedan ska du rengöra kring hålet ordentligt och sandpappra ytan litegrann. Detta hjälper så limmet ska fästa bättre. 

Steg 4

Nu ska limmet och lagningslappen sättas på slangen. Se till at den fäster ordentligt och tryck noga längs kanterna. Vänta nu omkring fem minuter och ta sedan bort plastfolien.

Steg 5

När lagningslappen väl sitter är det dags att lägga in slangen i däcket igen. Var noga att slangen hamnar rätt, så den inte korvar sig. Sätt sedan fast däcket igen och sätt fast ventilringen och ventilen.

Steg 6

Pumpa sedan upp däcket, se till så det inte blir några bulor på däcket. Om detta skulle hända kan slangen ligga i kläm. När däcket är pumpat är det bara att montera hjulet på cykeln igen.

Videoinstruktion

Svårare än så är det inte att laga en punktering. Vill du ha en videoinstruktion kan vi rekommendera att du kollar in videon här nedanför.

Kategorier Fordon