Hur lånar man pengar?

Det kan uppstå situationer och lägen då man behöver låna pengar, men hur gör man egentligen? Vad bör man tänka på? Och ska man titta på något särskilt innan man lånar? Frågorna är många och vi hade tänkt att försöka ge dig en bättre uppfattning kring det här med lån och hur det fungerar.

Numera finns det många väldigt bra alternativ om man är i behov av att låna pengar. Dessutom är det lättare än nånsin att jämföra och hitta det billigaste och bästa lånet för just ens egna ekonomiska förutsättningar.

Innan du bestämmer dig för att låna pengar bör du fråga dig själv om du verkligen måste göra det. Kan man undvika skulder så är det bra då det i längden kan bli kostsamt i form av ränta och eventuella andra avgifter.

Vilken typ av lån och hur mycket?

Det finns ett par olika typer av lån man kan ta, och vilken av dessa du ska välja beror på vad du ska ha pengarna till. Du behöver dessutom bestämma dig för hur mycket pengar det är du ska låna – och kom ihåg att inte låna mer än vad du faktiskt behöver.

Hur mycket du kommer att kunna få låna varierar mellan olika personer och långivare och baseras på ett flertal olika faktorer. Din ekonomi är en viktig faktor när man avgör hur mycket du får låna.

Vid bostadsköp är det såklart ett bostadslån du ska ha. Dessa lån tillåter att du lånar upp till 85% av bostadens värde, och resterande 15% behöver du själv sätta in i form av kontantinsats. 

Är det så att du t.ex. ska köpa en bil så är det lämpligt med ett privatlån (låna upp till 350 000 kr) eller ett lån med bilen som säkerhet (vilket gör att du kan låna mer än ett privatlån). Det faktiska lånebeloppet kan variera mellan olika personer, beroende på vilka ekonomiska förutsättningar man har.

Behöver du snabba pengar för att lösa ekonomiska nödsituationer kan ett snabblån eller mikrolån vara lämpligt. Du kan ta ett snabblån på upp till 50 000 kr i de flesta fall (ibland mer, ibland mindre), och för mikrolån är det vanligtvis högst 5 000 kr. Dessa lån har dock en tendens att vara väldigt dyra och bör därför undvikas i största möjliga mån.

Hur mycket man får låna?

Långivaren gör en bedömning av din ekonomiska situation när du ansöker om ett lån, och deras samlade uppfattning om dig är det som avgör hur mycket du får låna. Processen och kraven kan skilja mellan olika långivare, vilket betyder att ett nej hos en långivare inte innebär att alla kommer säga nej.

Din kreditvärdighet är en viktig komponent när man ska avgöra hur mycket du får låna. Det är en form av riskbedömning som långivaren gör vid låneprocessen. Har du en dålig kreditvärdighet så bedöms du ha en högre risk för långivaren, vilket kan påverka dina förutsättningar negativt (lägre lånebelopp och högre ränta).

Långivaren tittar även på din betalningsförmåga, dvs om du har möjlighet att betala tillbaka lånet eller inte. Det är din månatliga disponibla inkomst som din betalningsförmåga baseras på, samt hur pass säker den anses vara. Har du en säker och fast anställning med hög lön, samtidigt som du har bra koll på din ekonomi i övrigt så kommer du med stor sannolikhet få bra lånevillkor hos vilken långivaren du än väljer.

Det är alltså den här kombinationen av kreditvärdighet och betalningsförmåga som bestämmer hur mycket du kommer kunna få låna – eller om du ens får låna överhuvudtaget.

Vad bör man titta på innan man lånar?

Det första man bör göra är att fundera ut och gå igenom om man verkligen måste låna pengar, och speciellt av en bank eller annan långivare. Du kan t.ex. kapa dina utgifter under en period för att få råd till det du funderar på att låna till, eller kanske kan du fråga någon i din närhet om de har möjlighet att låna ut en slant.

Vi rekommenderar dig starkt att använda en tjänst där du kan jämföra och ansöka hos många långivare med endast en kreditupplysning (UC). Anledningen till detta är att det inte ser särskilt bra ut i din historik om du har massor av kreditupplysning då det nämligen kan indikera en hög risk för framtida långivare vilket försvårar möjligheten att få lån och till bra villkor.

Ett viktigt tips är att jämföra lånekostnaderna mellan olika långivare, så att du kan hitta det billigaste lånet. Ingen vill betala massa onödiga kostnader som man enkelt kan undvika, och därför gäller det att man jämför de olika alternativen. Räntan (och eventuella övriga avgifter) är alltså det du bör fokusera på först och främst innan du lånar pengar.

När du har hittat ett lån som du tycker erbjuder bra lånevillkor är det dags att skicka in en låneansökan. Då besöker du långivarens hemsida och fyller i dina personuppgifter och det önskade lånebeloppet – och därefter tar de en titt på din ansökan och beslutar om du får lånet beviljat eller inte.

Kategorier Ekonomi