Hur skjuter man en fotboll?

Att kunna skjuta en fotboll är en av de mest avgörande och viktigaste delarna i att kunna spela fotboll. Om det inte blir några bra skott blir det heller inga mål. Men det krävs mycket övning och många repetitioner att lära sig att skjuta en fotboll bra.

Innan man börjar träna måste man dock veta hur man faktiskt skjuter rätt. Vi kommer därför att gå igenom ett par olika sätt som kan kan skjuta en fotboll på, och vi hoppas att detta ska hjälpa dig på vägen.

Det finns många professionella fotbollspelare där ute med ett otroligt hårt och pricksäkert tillslag. Dessa spelare har tränat oerhört hårt och väldigt länge för att komma till den nivån.

Men hur har dem egentligen tränat då? Damlandslagstränaren i USA, Jeff Pill, menar på att man gärna ska börja träna på att skjuta barfota. Detta kommer göra dig bekväm med bollen på ett annat sätt. Jeff fortsätter att berätta att man ska försöka träffa bollen där skosnöret sitter på skorna.

Övning ger färdighet

Vill man verkligen lyckas med något (oavsett vad det är) så krävs det mycket övning. Detta gäller även för dig som vill lära dig skjuta bra. Jeff Pill menar att om man ska lyckas i fotbollen så måste man minst kunna skjuta en boll ca 50-60 meter.

Det finns ingen riktig grundövning i att lära sig skjuta, mer än att just göra det, alltså bara sätta igång och träna skott.

Vad ska du tänka på?

Det du ska tänka på när du väl tränar på att skjuta är att först och främst träffa rätt. Som vi sa tidigare ska du försöka träffa bollen ungefär i mitten av vad dina skosnören sitter på dina skor. Denna del av foten kallar man vristen.

Foten ska vara låst och glöm inte att sträcka på tårna under tillslaget. Foten som du inte njuter med också kallad stödjefoten ska vara bredvid bollen när du skjuter. Detta hjälper dig få bättre skott och kontroll.

När du ska skjuta kommer du innan att pendla med ditt ben bakåt för att sedan med fart pendla fram det igen och till sist träffa bollen med fart. Hur mycket och hur hårt man vill pendla beror på hur långt och hårt man vill skjuta.

Kategorier Sport