Hur slutar man röka?

Har du funderat på att sluta röka, men kanske inte lyckas? Då kan vi tala om för dig att det aldrig är försent att ta tag i det på allvar.

Din kropp börjar nämligen nästan omedelbart att återhämta sig när du gör ett rökstopp. Det viktiga du måste tänka på när du ska sluta röka är att du måste fråga dig själv frågorna:

  1. Varför röker jag?
  2. Varför vill jag sluta röka?

Att vara röksugen handlar mycket om nikotinberoende, men även om vanor och inlära beteenden som du lärt dig. I denna artikel ska vi svara på frågan ”hur slutar man röka?” det kommer vi göra genom att lista några olika metoder nedanför som kan hjälpa dig.

Använd appen Rökfri

Webb- och mobilapplikationen Rökfri hjälper dig att bygga upp olika strategier för att hålla motivationen uppe efter rökstoppet. Appen gör det även möjligt att dela sina resultat för sina vänner på Facebook – så att du dels kan få pepp från dina vänner, men också kanske inspirera någon annan att ta tag i sitt rökberoende.

Nikotintuggummi

Nikotintuggummin är precis vad dess namn antyder: tuggummi med nikotin i sig. Men till skillnad från vanliga tugummin tuggar du endast på dessa en kort stund, och sedan vilar dem i munnen och stoppar plötsliga röksug.

Akupunktur mot röksug

Akupunktur mot röksug fungerar på det viset att akupunktören sticker tunna nålar genom huden på specifika punkter för att ditt röksug ska försvinna. Denna metod passar dig som som inte är rädd för nålar och har råd att spendera lite pengar. En behandling kostar nämligen mellan 400-700 kr.

Gå på en sluta röka-kurs

Dessa kurser kan hjälpa dig få bort felaktiga tankar och föreställningar om rökning. Det kan t.ex. vara tankar som “att ciggen hjälper dig bli mindre pressad” och “att ciggen är en nära vän när allting känns tufft”. 

Kursen kommer hjälpa dig med olika metoder som du kan använda dig av när du känner ett röksug. Man kommer även att gå igenom frågor som “varför röker du?”.

Slutord

Nu har du fått ta del av ett par tips som vi hoppas ska kunna hjälpa dig att sluta röka. 

Men det räcker inte enbart med att läsa dessa tips, utan du måste såklart även ta tag i saken och faktiskt använda dig av dessa tips för att nå ditt mål att kunna sluta röka för allltid.

Kategorier Allmänt