Hur väljer man bäst kattförsäkring?

De flesta kattägare vet att försäkring av sin fyrbenta familjemedlem är en viktig nödvändighet.

Oförutsedda olyckor och sjukdomar kan alltid dyka upp hos katter, och då finns det en stor risk för höga kostnader – om du inte har en kattförsäkring dvs.

Har din katt en försäkring så kan du känna dig trygg med att du i de flesta fallen enbart behöver betala en självrisk. Detta är med andra ord en bra lösning för dig som vill känna att din katt får den vård den förtjänar, samtidigt som du vet att kostnaden inte blir extremt hög.

Vi tänkte nu reda ut en komplexa och viktiga frågan kring hur man väljer bäst kattförsäkring. Det är inte en helt lätt fråga att svara på, och man behöver faktiskt väga in flera olika faktorer. Tanken är att räta ut dina frågetecken kring detta, så att du har full koll på vilken kattförsäkring du ska välja.

Vad behöver du väga in?

Det är svårt att säga exakt vilken kattförsäkring som är den bästa, och faktum är att det varierar mycket från person till person. Och detta beror bland annat på vilka levnadsförhållanden man har.

Vill du t.ex. ta reda på hur högt veterinärvårdsbelopp, självrisk, och rehabiliteringstid du ska ha på din kattförsäkring så behöver du ta hänsyn till ett par olika faktorer. Du behöver bland annat tänka på var du bor, hur många katter du har, om det är en ute- eller innekatt samt hur gammal katten är.

Är din katt en ute- eller innekatt?

Risken för att din katt ska utsättas för olyckor och sjukdomar beror till väldigt stor del på vilken miljö den vistas i.

Detta innebär konkret att utekatter generellt sett har en högre risk att råka illa ut. Bilar, andra katter, och vilddjur är bara några av farorna som din katt kan stöta på när den vistas utomhus.

Men såklart finns det även risker för katter som enbart är inomhus. Levande ljus, spisen, elkablar och plastpåsar är bara några av de olika riskerna som din katt kan utsättas för inomhus.

Kattens ålder och ras

Det är även viktigt att ta hänsyn till hur många katter du har, hur gamla de är, och vilken ras de har innan du väljer en kattförsäkring. Dessa faktorer kan nämligen påverka hur mycket försäkringen kostar.

En lite äldre katt har såklart mycket större risk att råka ut för diverse olika sjukdomar och andra skador – precis som att äldre människor har lättare för att bli sjuka och att skada sig. Detta gör att försäkringen blir något dyrare om det gäller en äldre katt, jämfört med en yngre.

Försäkringskostnaden påverkas även av vilken ras katten har. Detta beror på att vissa raser har en högre risk att drabbas av olika sjukdomar. Och eftersom risken är högre hos dem så blir det naturligt att försäkringen behöver täcka ett större belopp när det gäller just den kattrasen.

Har du många katter så var noga med att du väljer ett försäkringsupplägg som gör att du har råd att betala alla eventuella självrisker och andra kostnader utan några större problem. Läs på noga vilka kostnader som är kopplade till försäkringen och vad som gäller vid olika sjukdomar och olyckor.