Hur väljer man bästa mobilabonnemanget?

Det finns idag väldigt många olika mobilabonnemang från flera operatörer att välja mellan, och att navigera sig till rätt abonnemang är inte lätt. Man skulle nästan kunna jämföra den processen med att ta sig igenom en labyrint.

För att göra det enklare att välja rätt abonnemang så finns det en hel del saker som kan vara bra att fundera över, och mycket handlar om att man tar reda på sina mobilvanor. Om man i förväg vet hur mycket man ringer, SMS:ar och surfar så blir det väldigt mycket lättare att hitta rätt abonnemang.

Som rubriken lyder ska vi idag reda ut frågan hur man väljer det bästa mobilabonnemanget. Vi kommer nedanför ge en rad olika tips som du kan använda till nästa gång du står inför valet av nytt mobilabonnemang.

Titta på dina mobilvanor

Som sagt är det väsentligt att du har koll på dina mobilvanor innan du väljer vilket mobilabonnemang som du ska teckna. En bra fråga att ställa sig själv är hur man använder sin mobil. För om man vill få ett så billigt mobilabonnemang som möjligt är det viktigt att man inte betalar för en massa onödiga funktioner som man ändå inte använder.

Nedanför listar vi de tre viktigaste sakerna du behöver fundera på innan du bestämmer dig för vilket abonnemang du ska välja

Hur mycket surfar du?


Att kolla upp hur mycket man surfar innan man väljer abonnemang är att rekommendera till vem som helst. Är du en person som surfar mycket och kräver snabb internetuppkoppling så är det en bra idé att välja abonnemang som ger mycket datatrafik och ett högkvalitativt 4G-nät.

Om du däremot är en person som endast använder din mobil för att ringa och skicka sms så är inte surfen lika viktigt att fundera över. Då kanske det är smartare att välja ett abonnemang som endast erbjuder 1 GB surf och lika höga hastigheter – för att på så vis hålla nere kostnaden.

Hur mycket ringer du?


Är huvudsyftet med din mobil att du ska kunna ringa mycket och ta emot många samtal är abonnemang med fria samtal något att rekommendera. Fria samtal innebär att man kan ringa hur mycket som helst under hur lång tid som helst utan några extra kostnader.

Utöver dessa abonnemang med fria samtal så finns det även de varianterna som månadsvis ger dig ett antal fria samtal (t.ex. 20 stycken). Det är numera inte så vanligt att det kostar pengar vid varje enskilt samtal som det gjorde förr i tiden, men vi rekommenderar att du inte väljer ett sådant abonnemang då de kan kosta mycket om du gör många samtal.

Hur mycket SMS:ar du?


Hur mycket du SMS:ar och MMS:ar i månaden kan spela stor roll när du väljer abonnemang. Vissa operatörer erbjuder nämligen fria SMS och MMS medan andra operatörer endast ger ut ett visst antal fria per månad.

När du använder appar som t.ex. Snapchat, Messenger, eller WhatsApp så skickar du meddelandena via internet, och inte det vanliga mobilnätet. Detta kan ju då leda till att du har ett mindre behov av att skicka vanliga SMS via mobilnätet – och att du därmed kanske inte behöver behöver betala extra för fria SMS.

Kolla på abonnemangets funktioner

Utöver att analysera sina mobilvanor när det gäller surf, samtal och SMS, så kan det vara en bra idé att kolla igenom vilka andra funktioner som abonnemanget erbjuder. Funktionerna kan variera, men nedanför har vi samlat ihop några vanliga funktioner som brukar erbjudas av operatörer.

  • Ring utan extra kostnad till utlandet
  • Möjlighet att spara surfen i en surfpott
  • Fri surf på sociala medier
  • Behåll nummer ifall du byter abonnemang
  • Fast pris
  • Röstbrevlåda ingår
  • Inga bindningstider
  • Gratis uppgradering av abonnemang

Alla funktioner ingår inte i alla abonnemang, utan det kan skilja sig åt mellan olika operatörer. Därför är det viktigt att du ser över dina behov ordentligt innan du väljer vilket abonnemang som passar bäst.

Kategorier Allmänt