Vilka olika typer av synfel finns det?

Enligt statistik från statiska centralbyrån är det över 5 miljoner människor som har ett synfel och är i behov av glasögon eller linser.

Att ha ett synfel innebär att ögat inte har möjlighet att centrera bilder. Således resulterar detta i suddig syn, som ibland blir så allvarlig att den baserar synförsvagningen.

De fyra vanligaste typerna av synfel är:

  • myopi – kallas också närsynthet och hänvisar till svårigheter att se avlägsna objekt tydligt
  • hyperopi – även känt som långsynthet; problem med att fokusera nära föremål tydligt
  • astigmatism – som avser felaktig syn som följer av en sporadiskt krökt hornhinna
  • presbyopi – vilket är ålderssynthet

Vad kan man göra åt synfel?

Synfel upptäcks genom en ögonkontroll, och korrigeras med glasögon, kontaktlinser eller ibland till och med via operation eller laser. Om felen korrigeras i tid av kunniga ögonvårdspecialister behöver de inte besvära personen fortsättningsvis i livet.

Att välja mellan glasögon eller linser är oftast en smaksak, många känner sig bekvämare i linser men de innefattar mer jobb än glasögon. Många alternerar också mellan de båda alternativen.

Laser är en mer permanent lösning och är i motsats till vad många tror en förhållandevis ofarlig operation. Dock är det ett betydligt dyrare alternativ än glasögon/linser och något du oftast måste spara ihop till.

Ta hjälp av en optiker

Känner du att du börjar få suddig syn ska du kontakta en optiker så snart som möjligt. Innan du överväger glasögon/linser finns det några grundläggande saker du kan testa för att förbättra din syn. Det kan vara en hälsosam kost med näringstäta livsmedel, fulla av vitaminer och mineraler, samt att träna dina ögonmuskler för att förbättra blodflödet.

Du som trots allt behöver extra hjälpmedel kan med fördel köpa dina glasögon och linser online så länge du vet din styrka. Att beställa online innebär bekvämlighet, större utbud och lägre priser, jämfört med att köpa hos din optiker och idag väljer allt fler att göra detta.

Kategorier Allmänt