Vad är bilens vikter?

När man tar bilkörkort får man lära sig om bilens tjänstevikt, totalvikt och bruttovikt. Det kan dock vara svårt att komma ihåg vad dessa definitioner betyder.

Vi tänkte därför reda ut vad dessa vikter faktiskt betyder, och förhoppningvis har du efteråt en lite bättre koll när det gäller dessa.

Tjänstevikt för bil

Tjänstevikten är den sammanlagda vikten av fordonet i en normalt körbar bil.

Det som räknas in i bilens tjänstevikt är följande:

  • Det tyngsta karosseri som hör till fordonet
  • Verktyg och reservhjul som finns till fordonet
  • Bränsle, smörjolja, och vatten
  • Föraren

Tjänstevikt för släp till bil

Tjänstevikten på ett släp är vikten av bilen som drar den i ett normalt och fullt driftfärdigt skick. Tjänstevikten inkluderar inte gods.

Totalvikt för bil

Totalvikten av din bil är summan av fordonets tjänstevikt, passagerare (här räknas det största antal personer som fordonet får ha, förutom föraren som räknas in i tjänstevikten) och den största mängd gods som bilen får hålla.

Totalvikt för släp

Totalvikten på ett släp som dras av en bil är summan av fordonets tjänstevikt, passagerarna och samt den största mängd gods som fordonet är tillverkat för.

Bruttovikt för bilar

Bruttovikt är vikten som bilen har vid ett visst tillfälle. Om du lastar bilen eller kör med passagerare kommer bruttovikten att öka.

Transportstyrelsen definierar bruttovikt som den sammanlagda vikt som alla hjul på fordonet vid ett visst tillfälle överför tull vägbanan.

Slutord

Förhoppningsvis har du nu koll på alla definitioner av bilens vikter.

Det kan faktiskt vara bra att hålla koll på dessa, så man inte lastar bilen för tungt – då detta kan leda till böter om polisen skulle stoppa dig.

Kategorier Fordon