Vad är ett mobilt bredband?

Ett mobilt bredband är precis vad det låter som – ett bredband man kan ha med sig vart man än är. Det gör det möjligt att enkelt och snabbt surfa från sin mobiltelefon, surfplatta eller dator.

Det enda man behöver för att komma igång är ett litet SIM-kort som man kan använda direkt i den enhet man surfar på, eller i en trådlös router som man kan använda för att kunna surfa på flera enheter samtidigt.

All den datatrafik som man surfar med från det mobila bredbandet skickas ut via mobilnätet med 3G eller 4G. Surfhastigheten ligger mellan 10-60 Mbit/s vilket gör ett mobilt bredband perfekt till att surfa på webben, streama film, eller spela TV-spel online.

Hur kommer jag igång?

Planerar du att köpa ett mobilt bredband kan det vara en god idé att veta hur du ska gå tillväga. Först och främst gäller det att hitta det som du tycker ser ut som det bästa mobila bredband för just dig, och därefter återstår det bara att köpa det så att du kan koppla upp dig till internet.

Några dagar efter din beställning kommer du få ditt SIM-kort hemskickat. Om du bara har tänkt att använda det mobila bredbandet på din telefon räcker det med att du stoppar in SIM-kortet i SIM-kortfacket.

Men vill du däremot använda bredbandet på fler enheter samtidigt krävs det som sagt att du skaffar dig en (trådlös) router. På samma sätt som när du trycker in SIM-kortet i mobilen gör du i routerns SIM-kortfack, och sedan har du ett fullt fungerande WiFi till alla dina enheter.

Viktigt saker att tänka på innan du köper

Innan du bestämmer dig kring vilket mobilt bredband du ska köpa så är det smart om du funderar lite kring ett par olika saker. Listan här nedanför innehåller ett par punkter som vi tycker att du borde gå igenom innan ditt köp.

1. Hur mycket surf vill du ha?


Detta är inte alltid det lättaste som finns, men det är en viktig del då priset till stor baseras på hur mycket surf man har tillgång till. Ju mer surf desto dyrare blir det såklart, så det gäller att man inte tar ett för stort paket så man inte betalar en massa i onödan – men inte heller ett för litet.

2. Hur mycket vill du betala?


Priserna varierar såklart en del mellan olika alternativ och mellan operatörerna, och därför är det viktigt att du har någon form av prisuppfattning och att du vet vad du är beredd att betala för ditt mobila bredband.

Man brukar ofta säga att du får det du betalar för, och det gäller även i den här branschen. Lågprisoperatörerna tenderar naturligtvis att vara billigare än de större operatörerna, men med ett billigt pris kan det bland annat innebära en långsammare internetuppkoppling och i vissa fall en sämre kundtjänst.

3. Vill du ha abonnemang eller kontantkort?


Ett abonnemang passar den som kommer använda det mobila bredbandet kontinuerligt. Kontantkort passar istället för den som vet att den endast kommer att surfa lite hit och dit.

4. Täckningen varierar beroende på var du bor


Operatörernas täckning kan variera mycket beroende på var du befinner dig i landet. Därför är det viktigt att du väljer ett mobilt bredband hos en operatör som har en bra täckning där du bor.

Kategorier Allmänt