Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är en typ av kredit som gör att du kan låna pengar för vilket ändamål som helst. Det kan användas till allt från att köpa en bil eller betala några räkningar till att starta ett eget företag.

Den här typen av lån kan komma i många olika former och storlekar med varierande räntesatser och återbetalningsperioder. I den här artikeln kommer vi att besvara några av de vanligaste frågorna när det gäller privatlån. Vår förhoppning är att du ska få en bra koll på vad lånet innebär och annat relevant som är bra att veta.

Vad är ett privatlån och vad kan det användas till?

Som vi nämnde kan man alltså använda privatlån till i princip vad som helst. Kreditbeloppet och återbetalningsvillkoren för detta typ av lån beror dels på vilken bank eller långivare du bestämmer att låna pengar i från, men faktum är att även din personliga kreditvärdighet påverkar detta.

När det kommer till privatlån struntar banken helt och hållet i vad du ska använda pengarna till. Det enda som spelar roll är hur mycket pengar du behöver och hur din kreditvärdighet ser ut. Utifrån det gör de sedan en bedömning om de ska bevilja dig lånet eller inte.

Fördelarna med privatlån

Fördelarna med ett privatlån är många. Du kan själv välja hur mycket kredit du vill ha, när du vill betala tillbaka den och vilken ränta du vill ha på din kredit.

De ger också möjlighet till flexibla återbetalningsperioder, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att stressa med att göra återbetalningarna på en gång. Det enda som hindrar många människor från att kunna ta ett privatlån är deras kreditvärdighet. Om ditt kreditbetyg är lågt blir det nämligen väldigt svårt att få dessa lån beviljade.

Hur jämför man privatlån?

De flesta banker erbjuder privatlån, men visste du att deras räntor och lånevillkor kan skilja sig en hel del?

Det bästa sättet att hitta de förmånligaste alternativen är genom att jämföra privatlån med hjälp av hemsidor såsom Låneförmedalrguiden.se. Sajter som denna låter dig i lugn och ro jämföra dina olika alternativ helt kostnadsfritt

När bör du inte ta ett privatlån

Trots att privatlån kan vara en perfekt lösning i många situationer finns det även stunder där detta är helt fel väg att gå. Några exempel på scenarion när privatlån inte är en bra idé:

  • Du bör inte ta ett privatlån om du har ekonomiska problem i nuläget
  • När du inte har råd att betala av skulden
  • Om du har en osäker framtid
  • Om det finns en risk att du är påväg att förlorar ditt jobb och din inkomst

Slutord

Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig som står i lånetankar att få lite bättre koll kring privatlån i allmänhet. Kom ihåg att jämföra dina alternativ innan du fattar ett beslut och försök att inte låna mer än vad du klarar av att betala tillbaka.

Vår rekommendation är att du läser på lite mer om lån innan du faktiskt skickar in en låneansökan så att du har en så bra uppfattning om ämnet som möjligt. Det skadar aldrig att ha mycket kunskap, snarare är det bra att du faktiskt vet vad du gör – särskilt när det är pengar inblandat.