Vad är offside i fotboll?

Fotboll är världens mest populära sport med miljontals aktiva fotbollspelare och mängder med supporters.

De som spelat fotboll ett tag har vanligtvis koll på alla regler och termer som finns inom sporten. Men om du precis börjat spelat fotboll eller just blivit intresserad så är det inte alltid så lätt att hålla koll på allt.

Vi kommer nu att gå igenom vad fotbollsregeln “offside” innebär, varför den finns, och vad som händer när domaren har dömt offside.

Vad är offside?

Offside-regeln är en regel som ofta är omdiskuterad och mycket skriverier kring.

Regeln är dock väldigt tydlig. Den går ut på att ingen spelare i det bollförande laget får stå närmare motståndarnas mål än motståndarnas sista utespelare när passningen slås. Om en spelare skulle på en pass bakom den sista motståndaren blir det då offside. Det är alltså spelarens placering på planen i passningstillfället som avgör om han eller hon är offside.

En spelare är offside om spelbara delar av kroppen är förbi den sista spelaren. Alltså om en arm (armar får man inte spela med) endast är förbi motståndaren i passningsögonblicket så är spelaren inte offside. Man kan inte bli offside på sin egen planhalva utan bara på motståndarens planhalva. Offside gäller inte heller vid inkast, hörnor och insparkar.

Varför finns offside?

Offside finns av den enkla anledningen att denna regel skapar en bra struktur i matchen och spelet.

Om inte offside-regeln hade funnits så hade alla spelare varit överallt. Anfallarna hade stått uppe vid motståndarnas mål och bara väntat på att får en långboll spelad till dem. Mellanrummet hade blivit för stort mellan spelarena och detta hade resulterat till en tråkig fotboll att både kolla på och spela.

Vad händer efter offside dömts?

Efter domaren dömt att det blivit offside blir det en frispark till motståndarlaget. Frisparken blir där spelaren var offside.

Kategorier Sport