Vad är offside i ishockey?

Ishockey är ett fartfyllt lagspel som spelar på is. I denna sport finns det en rad olika sorters regler att hålla sig till. Vissa regler är enkla att förstå, medan andra kan vara lite mer invecklade och svåra att lära sig.

I denna artikel idag ska vi gå igenom regeln ”offside”. Vi kommer besvara frågor som vad regeln innebär, varför den finns och vad som händer efter domarn blåst för offside.

Vad är offside?

Du kanske någon gång suttit i tv soffan och kollat på hockey och undrat över varför domaren bröt upp spelet när ingen ens skadades eller gjorde något fult. Det är mycket möjligt att du då beskådat en offside. En offside i hockey händer när ett lag som anfaller åker över blålinjen innan pucken gör det.

Detta gäller för passningar som går till medspelare som står förbi den blå linjen men också om man driver förbi den blå linjen före bollen. Man mäter detta med skridskorna. Alltså om du får en passning och har ena foten förbi den blå linjen och den andra på rätt sida, så blir du offside och domarn kommer då pausa spelet.

Varför finns offside?

Denna offside regel finns för den enkla anledningen att hindra möjligheten för spelare att placera sig långt bakom motståndarna och ligga och ”fiska” som det kallas, vilket innebär att man väntar på pucken. Offside kan inte dömas om man vinner pucken i offensiv zon. Det går inte heller att, på ett korrekt regelmässigt sätt, åka tillbaka in i neutral zon igen om du kommit förbi en blå linjen i anfallszonen.

Vad händer när domarn blåser offside?

Efter en offside-avblåsning blir det alltid ett nedsläpp i mittzonen. Pucken kan även bli nedsläppt i någon av de fyra nedsläppspunkterna, beroende på var det faktiskt blev offside.

Kategorier Sport