Vad behöver man tänka på innan man köper begagnad lastbil?

Har du planer på att köpa en begagnad lastbil? Isåfall är det här helt rätt artikel för dig. Vi kommer nämligen att gå igenom allt du behöver veta för att du ska kunna fatta ett så bra beslut som möjligt gällande ditt köp.

Ett köp av en begagnad lastbil kan göra att du kan införskaffa en lastbil till ett betydligt billigare pris jämfört med att köpa en helt ny lastbil. Men tyvärr är det inte så enkelt som att bara gå ut och köpa den första lastbilen man hittar, utan det krävs lite mer än så – iallafall om du vill göra en bra affär.

Denna artikel riktar sig både till privatpersoner och företag som känner att de behöver lite vägledning när det kommer till att köpa begagnad lastbil. Vi hoppas och tror att du lär dig något nytt, och har du några ytterligare frågor är du alltid välkommen att kontakta oss.

Nu sätter vi igång!

Jämför dina alternativ

Andrahandsmarknaden för lastbilar är relativt stor vilket innebär att du sannolikt kommer ha en del olika alternativ att välja mellan när det kommer till vilken lastbil du ska köpa.

Marknaden är dock inte riktigt lika stor som för vanliga personbilar, men om du går in på Blocket snabbt och kollar så är det sällan färre än 20 000 annonser uppe samtidigt på lastbilar som ligger ute för försäljning.

Av denna rekommenderar vi starkt att du ser till att jämföra dina alternativ för att ge dig själv möjligheten att hitta det bästa möjliga erbjudandet. Det finns en hel del viktiga saker att tänka på när det kommer till att jämföra begagnade lastbilar och här nedanför har vi sammanställt några av dessa saker:

  • Märke och modell – Du bör ta en funderare kring vilken sorts lastbil som du vill ha. Kvalitet på märke och modell kan skilja sig ganska mycket, och reservdelar vara mycket lättare att få tag på till vissa typer av märken och modeller än andra. Reservdelar till volvo lasbilar är t.ex. relativt enkla att få tag på.
  • Årsmodell – En nyare lastbil kommer sannolikt ha färre problem än en äldre. Därför bör du alltid försöka se till att lastbilens årsmodell är så ny som möjligt.
  • Miltalet – När det kommer till begagnade lastbilar är miltalet alltid en mycket viktig faktor att kolla närmare på. En lastbil som gått längre kommer troligen inte hålla lika länge som en lastbil som gått färre mil.
  • Pris – Priset på lastbilen är självklart också en viktig faktor när det kommer till valet av lastbil. Vad lastbilen kostar kommer sannolikt återspegla kvalitén på fordonet, men det finns faktiskt även tillfällen där priset kan vara alldeles för högt med tanke på vad det är för lastbil.
  • Lastkapacitet – Du bör även kolla närmare på lastbilens lastkapacitet. Beroende på vad du behöver använda lastbilen för kan detta i allra högsta grad påverka vilken lastbil som du behöver köpa.
  • Lastbilens skick – Sist men inte minst är det viktigt att noggrant kontrollera lastbilens skick. Detta inkluderar saker såsom däck, batteri, motor, växellåda och mycket mer.

Hur ska du finansiera köpet?

En annan viktig faktor att fundera kring innan du köper begagnad lastbil är att ha en klar bild kring hur du ska finansiera köpet. Har du tillräckligt med pengar för att köpa lastbilen kontant, eller behöver du ta ett lån för att ha råd?

Om du behöver låna pengar är det viktigt att du har koll på att du verkligen kommer ha råd med att betala av lånet i tid, och att du ser till att jämföra olika lånealternativ för att hitta det absolut förmånligaste lånet.

Kontrollera lastbilen noggrant

Innan du köper en begagnad lastbil rekommenderar vi starkt att du först åker och kollar på den. Detta kommer göra det betydligt mycket enklare för dig att avgöra om det är en lastbil som du faktiskt vill köpa.

Att enbart utgå från bilder och videoklipp när du ska köpa en begagnad lastbil kan lätt ställa till det, eftersom det då är ganska svårt att kontrollera viktiga detaljer på lastbilen i fråga. Det är helt enkelt lättare att göra denna bedömning om man kan ”sparka på däcken” och kanske även testköra den lite först.