Vad behöver man tänka på när man ska odla egna kryddor hemma?

Att odla sina kryddor hemma kan vara ett roligt och givande projekt. Det finns dock några saker som du måste tänka på innan du börjar plantera. 

Men det man först och främst behöver ha i åtanke är att kryddland kan se ut på många olika sätt, och det finns inte ett enda sätt att göra det på. För vissa funkar det bäst att odla kryddor i krukor, medan andra har möjlighet och vill odla på friland.

Det gäller att anpassa sitt odlande efter de förutsättningar man har helt enkelt. Med det sagt, här är våra tips på vad du bör tänka på när du ska sätta igång och börja odla kryddor hemma.

Välj ut några kryddor du vill odla 

Om du är ny till att odla kryddor är ett av våra bästa tips att du inte försöka odla för många olika kryddor på en och samma gång. Håll dig till några få kryddor som du vet att du gillar och använder ofta.

På så sätt blir det lättare för dig att fokusera på att ge dina växter den uppmärksamhet de behöver – i stället för att försöka ta hand om allt för många växter och bli överväldigad av uppgiften.

Några av de lättaste kryddorna att odla hemma är:

  • Basilika
  • Persilja
  • Gräslök
  • Citrongräs
  • Timjan
  • Oregano
  • Mynta
  • Koriander

Att odla växter på vintern

I Sveriges kalla klimat är det en omöjlighet att odla kryddor utomhus på vintern. Visst, det finns en hel del kryddor som faktiskt kan övervintra utomhus i kylan, men de kommer inte aktivt växa. Det betyder att det enda sättet att få färska örter på vintern är att odla dem inomhus.

Många örter trivs faktiskt bra när de odlas inomhus i krukor, så länge de får tillräckligt med ljus. En fönsterbräda som får bra solljus räcker ofta för de flesta örter. Men om du vill vara helt säker på att dina kryddor får tillräckligt med ljus bör du se till att investera i en växtlampa. Vi kan rekommendera dig att kolla in Växtlampaguiden om du vill läsa mer växtlampor och få tips på vilken du bör investera i.

Dränk inte dina kryddor i vatten

En vanlig nybörjarmiss när det kommer till att odla växter i allmänhet och kryddor i synnerhet är att övervattna dem. När du vattnar dina växter suger rötterna upp vattnet och växten får vad den behöver för att växa. Men om du vattnar för mycket kan rötterna faktiskt kvävas och dö.

Se därför till att vattna med måtta och inte göra så att dina kryddor badar i vatten. För dig som planterar kryddor i kruka är det även viktigt att se till att dina krukor har ett hål längs ner där vattnet kan rinna ut.

Kom ihåg att klippa dina kryddor 

Om du vill att dina örter ska fortsätta att växa måste du klippa dem regelbundet. Det låter kontraproduktivt, men det är faktiskt väldigt viktigt. När du klipper av bladen på en örtväxt skickar du en signal till växten att den behöver producera fler blad. Så genom att klippa dina örter uppmuntrar du dem faktiskt att växa!

Basilika är i synnerhet en krydda som kräver det krävs en hel del klippning, så om du odlar basilika hemma bör du se till att klippa den regelbundet. Men glöm inte att olika örter kräver olika mycket klippning. Till exempel behöver persilja mycket lite underhåll när det kommer till detta.