Vad behöver man veta om privatlån?

Privatlån är ett av det mest förekommande lånet i Sverige för tillfället. Det beror nog till stor del på att lånebeloppet vanligtvis är mellan 5 000-500 000 kr och att man kan välja att använda pengarna till i princip vad som helst.

Den här typen av lån går att ansöka om både med och utan säkerhet. Tar du ett privatlån med säkerhet kommer exempelvis din bil eller fastighet att utgöra säkerheten för lånet. Säkerheten fungerar som ett skydd för långivare så att den kan få tillbaka sina pengar om du inte skulle kunna betala lånet. Lån med säkerhet innebär vanligtvis en lägre ränta, just eftersom långivaren då har ett skydd.

Vi kommer i den här artikeln att gå igenom ett par viktiga saker man bör känna till om privatlån. Detta kan vara väldigt bra att läsa på kring om man funderar på att ta ett privatlån, så att man har bästa möjliga kunskap inom området – vilket gör att man på så sätt kan ta bättre beslut.

Hur hittar man de bästa privatlånet?

Vad som är det bästa privatlånet är väldigt svårt att svara på då det kan skilja från person till person. Men generellt kan man ju såklart säga att privatlån med låg ränta klassas som de bättre av många personer.

Och är det så att man vill hitta privatlån med låg ränta rekommenderar vi att man använder sig av olika onlinetjänster som gör denna jämförelse åt dig. På så sätt behöver du inte spendera din dyrbara tid på att manuellt kolla igenom alla kreditgivarnas låneförslag.

Kan man ansöka om privatlån utan UC?

Det korta svaret är: ja.

Många kreditgivare gör det möjligt för dig att ansöka om privatlån utan att det görs en kreditupplysning via UC. Istället görs kreditupplysningen genom Bisnode, vilket är en annan liknande aktör.

Låna pengar med betalningsanmärkningar?

Många har den förutfattade meningen att om man har en betalningsanmärkning så kan man inte låna pengar. Detta är dock helt falskt. Det finns faktiskt en hel del långivare som gör det möjligt att ta lån trots dessa anmärkningar.

Långivarna som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar vill helt enkelt inte haka upp sig på personens tidigare ekonomiska misstag – istället tittar de på om man klarar av att betala lånet med ens nuvarande och framtida betalningsförmåga.

Låna endast pengar som du har råd att betala tillbaka

Denna punkt borde ses som en självklarhet för alla, men trots detta finns det folk som ständigt tar lån som de inte riktig har koll på hur de ska betala tillbaka. Detta gäller inte bara när man tar privatlån utan egentligen alla typer av lån.

Klarar du inte av att betala tillbaka lånet kommer de uteblivna återbetalningarna att staplas uppepå varandra. De går sedan vidare till inkasso, och slutligen hamnar de hos Kronofogden som försöker driva in skulden.

Den situationen är såklart varken bra eller rolig, och därför bör man verkligen göra allt i sin makt för att inte hamna där. Detta kan dessutom påverka ens ekonomiska förutsättningar under en lång tid därefter, vilket gör att man kan få det ännu mer kämpigt rent ekonomiskt.