Vad behöver man veta om vinterdäck?

I Sverige är det lag på att man måste använda vinterdäck en viss period under året oavsett om det är vinterväglag eller inte. Dubbade eller dubbfria spelar ingen roll, utan huvudsaken är att du har ett par vinterdäck under den perioden som gäller.

Det finns dock en del krav som vinterdäcken måste uppfylla. Dina vinterdäck måste till exempel ha ett mönsterdjup på minst 3 mm, annars är inte däcken tillåtna att använda.

I denna artikel kommer vi reda ut de allra viktigaste när det kommer till vinterdäck. Vilka regler gäller, och vad är det som du behöver hålla koll på? Ja, detta kommer du få besvarat idag i denna artikel. Vår målsättning är att du efter detta kommer känna dig trygg och säker när det gällande det mesta angående vinterdäck.

Vilka datum gäller?

I Sverige får man använda dubbdäck från den 1 oktober – 15 april, eller den tid som vinterväglag råder. De datum som det är krav på att man använder vinterdäck är dock mellan den 1 december – 31 mars. Denna lag gäller inte bara för personbilar utan även för tunga fordon som lastbilar och bussar också.

Om du inte orkar hålla på med massa däckbyten kan du såklart använda dubbfria vinterdäck eller friktionsdäck som de också kallas. Dessa däck går nämligen att använda under hela året enligt lagen.

Det finns dubbdäcksförbud

På vissa gator kan dubbdäcksförbud råda trots att det är vinterväglag. Detta är på grund av att dubbdäck släpper ifrån sig farliga partiklar och därför vill man minska dessa utsläpp genom dubbdäcksförbud på vissa gator (ofta i storstäderna).

Forskarna har sett att detta har gjort att 15-20% av dessa farliga luftpartiklar har minskat som en direkt effekt av att dubbdäck förbjudits på dessa gator. Just nu kan du hitta dessa typer av gator och vägar i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Malmö. I Stockholm till exempel är det i dagsläget dubbdäcksförbud året runt på gator såsom Hornsgatan, Kungsgatan, och Fleminggatan.

Vet man med sig själv att man bor eller kör på en gata där dubbdäcksförbud råder så borde man genast överväga att endast använda friktionsdäck på vintern. Bötesbeloppet för att köra med dubbdäck på dessa gator och vägar är 1 000 kr. Det är 1 000 kr man kan lägga på något roligare om man bara gör rätt för sig.

Dubbdäck eller friktionsdäck?

Det finns egentligen inte konkret svar på den här frågan eftersom det kan vara en smaksak vad man själv föredrar helt enkelt.

Men värt att komma ihåg är följande: dubbdäck ger i regel alltid bäst greppförmåga på isigt underlag. Friktionsdäck är däremot lite tystare och mer miljövänliga, och de ger i princip lika bra grepp på de flesta underlag som med dubbdäck – förutom på isigt underlag då såklart.

Vet du med dig att det alltid brukar vara väldigt isigt på vintern där du bor? Isåfall är kanske dubbdäck det bästa valet för dig. Om du däremot bor eller kör på en gata men dubbdäcksförbud så är friktionsdäck ditt bästa alternativ.