Varför är det bra att samla sina lån?

Det kan finnas många anledningar till varför man har flera olika lån. Men oavsett vad det faktiskt beror på så är det inte en särskilt bra inte att ha många (små) lån – faktum är att det är betydligt bättre att samla ihop alla dessa till ett enda lite större lån.

Vi kommer nu att gå in på vad fördelarna med detta är och varför du bör samla dina lån om du är i en situation där du har flertalet lån. Tanken med artikeln är att du ska få all den information du behöver för att kunna samla dina lån (om du behöver) och att den processen ska underlättas för din del.

Men först, kom ihåg detta

Innan vi sätter igång kan det dock vara bra att ta upp en sak.
Du bör aldrig låna mer pengar än vad du faktiskt har råd med och klarar av att betala tillbaka.

Lånar du för mycket kan det påverka din privatekonomi kraftigt under en lång tid framöver, och det kan verkligen hindra dina möjligheter att bygga upp en stark ekonomi.

Därför bör du fundera noga innan du bestämmer dig för att ta ett lån, oavsett hur stort eller litet det än må vara.

Det sänker din månadskostnad

Den absolut största fördelen med att samla sina lån med ett samlingslån (vilket oftast är en form av privatlån) är att du sänker din månadskostnad. Även om det inte finns några garantier för att kostnaden ska gå ner så blir det så för majoriteten som samlar mindre lån i ett större.

En lägre månadskostnad är ju såklart väldigt positivt för privatekonomin eftersom det gör att det blir mer pengar över till andra roligare saker. Kanske kan du nu börja spara till den där resan du alltid velat åka på, bygga upp en buffert, eller varför inte lägga undan en slant till pensionen?

Du kan enkelt samla lån här om du känner att detta vore något för dig. Att samla ihop sina lån leder kort sagt till en större ekonomisk frihet och det är svårt att se något negativt i det. När man väl har samlat sina lån är det dock viktigt att man sköter ekonomin och inte börjar ta ännu fler lån framöver så att man hamnar i samma läge en gång till.

Du får en bättre överblick

En annan stor fördel med ett större lån jämfört med flera mindre är att du får en bättre överblick över din lånesituation. Du har då enbart ett lån att hålla koll på, till skillnad från innan då det kan handla om en hel del olika lån.

Ditt enda lån har en viss ränta och vissa specifika lånevillkor, medan om du har flera olika lån så kan både deras ränta och andra villkor skilja sig stort åt. Det kan därför upplevas otroligt krångligt att hålla koll på flera mindre lån jämfört med ett stort.

Några slutord

Vi hoppas att du nu har en bättre förståelse kring samlingslån och varför man bör samla ihop flera lån till ett större. Är du i den situationen så kommer det kunna hjälpa dig att förbättra och stärka din privatekonomi.

Har du några mer frågor du vill ha svar på så kan du enkelt kontakta oss så ska vi se till att försöka svara så gott vi kan!

Kategorier Ekonomi