Vilka regler finns i MMA?

MMA (förkortning för Mixed Martial Arts) är en hybrid av flera olika kampsporter.

Man får slå, sparka, knäa, armbåga, kasta och brottas. Du kan i princip använda dig av vilken kampsport du vill, så länge du följer reglerna som finns. Men vilka regler finns det egentligen i ett slagsmål som MMA ändå är? Det är faktiskt så att varje organisation bestämmer sina egna regler, med godkännande av statens regleringar.

I denna artikel idag ska  vi reda ut de vanligaste reglerna som hittas i dem flesta MMA-organisationerna. Målet är att du efter denna artikel kommer ha full koll på vad man får och inte får göra i buren.

Hur kan man vinna?

Det finns ett par olika sätt som man kan vinna på.

Knock Out (KO)

När en av dem tävlande blir medvetslösa på grund utav slag, spark, knä, armbåge eller kast, blir motståndaren segrare eftersom den medvetslösa inte längre kan skydda sig själv.

Submission

En submission är när en tävlande medger sig besegrad i en match genom att klappa tre gånger på sin motståndare eller på mattan/golvet. Detta förekommer oftast vid ett stryp, eller armlås. Man kan även vinna på submission om man stryper motståndaren tills han eller hon blir medvetslös.

Teknisk Knockout (TKO)

Om fighten skulle sluta av en TKO finns det ett antal olika scenarion som kan ha hänt.

 1. Domarstopp är när domaren stoppar matchen på grund utav att en av dem tävlande blir så dominanta att den andra motståndaren inte kan försvara sig längre. Detta gör man i förebyggande syfte så ingen av de tävlande ska få onödiga skador.
 2. Doktorstopp är något som ibland också förkommer. Detta händer om doktorn begär en time out på grund utav att han eller hon vill kolla upp en fighter. Om doktorn efter inspektionen anser att den tävlande inte kan fortsätta slåss på ett säkert sätt kommer då matchen att avbrytas.
 3. Det sista sättet som en TKO kan komma ifrån är om den tävlandes ringmedlemmar annonserar förlust genom att kasta in handduken i ringen.

Domslut

Om fighten går tiden ut och det ännu inte har blivit någon vinnare, så kommer matchen bedömas av tre domare. Dessa domare kommer då få bestämma vem som vinner. Det kan även bli oavgjort i domslut. Vad domarna dömer efter är olika från organisation till organisation.

Diskvalificerad

En tävlande kan få varningar för att ha begått billiga slag eller regelbrott under matchen. Om den tävlande får tre varningar innebär det en diskvalificering.

No contest

I detta fall bryts matchen om de båda tävlande begår ett regelbrott, eller om någon av de två tävlande inte kan försätta matchen på grund utav en skada från ena regelbrott som begåtts av misstag.

Illegala handlingar

 • Det är inte tillåtet att skalla motståndaren, peta i ögonen, dra i håret eller bita.
 • Det är ej tillåtet att attackera skrevet.
 • Det är inte tillåtet att slå mot baksidan av huvet, ryggraden eller njurarna.
 • Det är inte tillåtet att ta tag eller slå i strupen.
 • Man får inte attackera små leder, så som ett finger. Om man ska attackera fingrar eller tår måste det minst vara fyra eller fler fingrar/tår.
 • Det ät inte tillåtet att kasta ut den andra tävlande ur buren/ringen.
 • Det är inte tillåtet att lämna buren/ringen
 • Det är inte tillåtet att hålla i sig ring-repen eller stängslet på buren.
Kategorier Sport