Hur knyter man en fluga?

Det kan vara väldigt svår uppgift att knyta en fluga, speciellt om man aldrig har gjort det förut.

Men som med mycket annat så blir det lättare och lättare ju mer man tränar på det. Och när man väl har lärt sig att knyta en flyga så sitter det oftast för livet – ungefär som när man lär sig att cykla eller knyta skorna.

Oavsett om du ska bära flugan till en smoking eller mer alldagligt till vardags så rekommenderar vi att du knyter den själv. När du väl har lär dig så kommer det att se betydligt mycket mer elegant ut än en färdigknuten fluga. Det fyndiga med att lära sig knyta en fluga är att det bara tar ca 20 min för att lära sig det för evigt.

De flesta flugor har en skala i nackbandet som du kan anpassa längden efter ditt kragmått på ett lättare sätt. Detta gör så du märker snabbt om flugan är för lång eller för kort när du ska knyta den.

Nedanför kommer vi visa dig steg för steg hur man knyter en slips så att du enkelt kan lära dig det.

Steg för steg – så gör du

  1. Till att börja med ska du hänga flugan kring din hals. Den vänstra änden ska hänga längre än den högra.
  2. Lägg dem två ändarna i omlott i en knut, så den långa änden hamnar på höger sida.
  3. Lägg sedan upp den länge änden på din axel.
  4. Vik sedan upp den vänstra änden av flugan mot knuten, så att det formar ena halvan av rosetten.
  5. Linda sedan den längre änden runt den första halvan av rosetten, och för in den i öglan som skapas på flugans baksida.
  6. Nu drar du växelvis åt den knutna flugan vid öglorna på var sida. Ändra och korrigera därefter tills du känner att flugan sitter bra, genom att dra i flugans ändar.
  7. Gör sedan samma procedur igen tills knuten är ådragen och flugan är symmetrisk.

Vem som helst kan lära sig hur man knyter en fluga. Det enda som krävs är lite vilja och träning. Sedan kan man oftast det för livet. Om inte dessa 7 punkter räckte för att du skulle förstå hur man knyter en fluga så kan du kolla på videon nedanför.